Houtwerk:
Als u schilderwerk laat uitvoeren wilt u ook zeker weten dat dit goed gebeurt. Wettelijk zit er altijd garantie op schilderwerk: binnen- 4 jaar en buitenschilderwerk 2 jaar. Op nieuwbouw zit vanuit de aannemer meestal 1 jaar garantie. Deze levert hem in een glimmende grondverf op.
Maar de vraag is wat er wel en wat er niet onder de garantie valt. Er zijn een paar verschillende onderwerpen waar ik wat meer informatie over wil geven.
Hechting.
Verf op houtwerk moet wel vast blijven zitten. Belangrijk is dat de ondergrond goed ontvet wordt en geschuurd of gematteerd. Als de verf eraf valt en de oude laag eronder heeft nog glans dan is dit niet gebeurd. Dit valt onder de garantie, het werk is niet goed uitgevoerd.
Als de verf door vocht eraf wordt gedrukt omdat er bijvoorbeeld een lekkende dakgoot boven zit, is dat een vervolgschade en valt niet onder de garantie. Dit is een gevolg van achterstallig onderhoud van dakgoten.
Kitten.
Als verf bij een raam er af wordt gedrukt omdat het glas niet goed is afgekit valt dit onder de garantie. Belangrijk is wel dat het raam zowel aan de binnen- als buitenzijde is geschilderd. Als u alleen de binnenzijde laat schilderen en buiten niet, zal de schade die binnen ontstaat, doordat er aan de buitenzijde openstaande kitranden zijn, niet onder de garantie vallen. Dit is een gevolg van achterstallig schilderwerk buiten.
Een van de redenen waarom er geschilderd wordt is om te zorgen dat het houtwerk droog blijft. Dat betekent dat alle naden en kieren aan de buitenzijde gekit moeten worden voordat het wordt afgeschilderd. De verf kan er nog zo mooi en glimmend uit zien, als er een naad open staat loopt er regenwater in en zal het hout gaan rotten onder de verf. Als er niet goed gekit is valt dit onder de garantie. Als er later een kitnaad openspringt valt dit niet onder de garantie. Dit moet moet met pereodiek onderhoud gekit en geschilderd worden. Zie onderhoud.
Binnen wordt er door alle goede schilders elke naad gekit om het mooi te maken. Vraag hier wel naar vooraf want bij de goedkopere offerte's wordt dit niet gedaan en blijft u met openstaande kieren zitten.
Plamuren.
Plamuren doe je om 2 redenen: 1 technisch, om te zorgen dat de verbindingen dicht zijn en er dus geen water bij het hout kan komen en 2 om het mooier/ strakker te maken.
De verbindingen en scheuren moeten aan de buitenzijde met een flexibel epoxysysteem worden behandeld. Eerst worden naden open gefreesd met een frees van 9 mm tot er alleen nog gezond hout zichtbaar is. Het hout wordt geïmpregneerd met vloeibare epoxy voor de hechting en later dicht geplamuurd met epoxy. Hiermee is krimp en uitzetting van ongeveer 1 mm opgevangen. Bij krimp zal de plamuur iets inklinken en bij uitzetting iets opbollen, het beweegt mee met het hout. Het belangrijkste is dat het waterdicht blijft. Bij donkere kleuren kan zal dit veel meer zichtbaar zijn dan bij lichte kleuren.
Als er meer krimp is dan gebruikelijk zal uiteindelijk ook de epoxy openspringen. Als dit gebeurt op het punt waar de epoxyplamuur het hout raakt valt dit onder de garantie. Er is dan geen voorlijm gebruikt of goed gefreesd. Als hij midden in de plamuur breekt is er teveel krimp en valt dit niet onder de garantie. De kwaliteit van het hout bepaalt in grote mate de krimp. Op vuren hout aan de buitenzijde zit geen bijvoorbeeld enkele garantie op houtrotreparatie's.
De 2e reden om te plamuren is het verfraaien van het uiterlijk. Dit heeft geen invloed op de kwaliteit maar zorgt wel voor een mooi uiterlijk. Bij goedkoper schilderwerk wordt dit niet of minimaal gedaan. Zorg dat dit apart in de offerte vermeld staat. Na oplevering kunt u geen aanspraak op garantie uiterlijk meer maken, dit had u bij oplevering kunnen zien..
Houtnerf
Bij nieuwe huizen wordt gebruik gemaakt van hardhout, oude huizen Grenen. Hier is een nerfstruktuur in te zien. Na het schilderen blijft de struktuur van het hout zichtbaar. Dit is vooraf te plamuren maar zal vooraf als optie apart met de schilder moeten worden besproken en berekend.
U mag er wel vanuit gaan als u 10 deuren of kozijnen hebt die al geplamuurd zijn en er komt een 11e nieuwe bij dat deze volgens bestaand schilderssysteem hetzelfde wordt als alle andere. Helaas gaat ook dit bij veel bedrijven niet zo en vervallen zij op de gemaakte afspraken in de offerte.
Glans.
Er zijn voor buiten 2 geschikte systemen: EPS en hoogglans. EPS staat voor: één pot systeem. Dit is een vochtregulerend systeem en wordt gebruikt voor woningbouw, verhuurders en wat sneller en goedkoper schilderwerk. De glans is ongeveer 60% en loopt in 2 a 3 jaar terug naar mat. Tijd voor weer een nieuwe laag. Vaak gaat dit in combinatie met het niet plamuren van optische uiterlijkheden.
Hoogglans zal een jaar of 6 tot 9 jaar blijven glimmen. Afhankelijk van kleur en zonlicht. Donkere kleuren worden eerder mat en de zonkant van het huis ook. Met 1 maal onderhoud zoals hieronder beschreven mag u verwachten dat het minimaal 6 jaar blijft glanzen.
Onderhoud.
Gelet op bovenstaande is het dus belangrijk om regelmatig het schilderwerk te laten controleren. Hiermee kunt u de garantie verlengen. Elk jaar schoonmaken, om de 2-3 jaar even een rondje maken om de openstaande naden dicht te maken en de onderleggers een laagje verf geven.
Kort samengevat:
Als de schilder begint moet de ondergrond droog zijn. Het hout mag niet meer dan 18% vocht bevatten. Alle bewegende delen moeten (buiten) worden afgedicht met een flexibel epoxysysteem. Alle naden dicht kitten en niet te dun anders kan hij de komende jaren geen krimp opvangen. vetvrij maken en schuren of matteren.
Vanaf kaal hout moet er of een 2 laagsysteem EPS (schakelverf) of een 3 laags systeem met grondlak, voorlak en aflak( zijdeglans/hoogglans) op zitten.
Als voorstaande niet gebeurt is het geen proffesioneel schilderwerk en zal zich al binnen enkele maanden de eerste problemen gaan verschijnen. Over het uiterlijk (optisch) zal per schildersbedrijf er een groot verschil zijn. Dit staat nooit goed in de offerte maar geeft wel teleurstelling achteraf. Bij Decofix wordt tenzij anders afgesproken altijd mooi werk gemaakt.
Laatste tip: in de offerte staat bij ons altijd bijvoorbeeld: Al het Houtwerk in/aan de woning, etage of ruimte. Andere schildersbedrijven doen er soms een hele opname lijst bij met meters, ramen en dergelijke. Het gevaar hiervan is dat er later blijkt dat er een trap of kelderraam niet op staat maar die er wel al was, dit als extra werk wordt berekend.